Switch 1

Szűrés

Szűrés

Kulcsszóra

Ár

-

Készlet

Gyártó

LAN portok száma

LAN portok sebessége

SFP portok száma

PoE támogatás

PoE portok száma

PoE maximum teljesítmény

Menedzselhető

100%-ban magyar webáruház vagyunk!
14 nap pénzvisszafizetési garancia*
A terméket hivatalos magyarországi jótállással forgalmazzuk!

Betöltés... Kérjük várjon!

Switch 1

Switch

Ha véletlenül elhagyjuk az első betűt, akkor witch, azaz boszorkányt olvashatunk. A switch esetében természetesen nem egy elfuserált boszorkányról van szó, hanem egy nagyon is boszorkányos kis készülékről, az adatátviteli kapcsolóról van szó.

A számítógéprendszerekben ahhoz, hogy az információkat tudjuk áramoltatni a berendezések között, hardveresen és szoftveresen is össze kell kapcsolni azokat, hogy számítógép-hálózat jöhessen létre.

A számítógép-hálózat alapvetően számítógépekből és perifériás elemekből (pl. hálózati nyomtató), hálózati kapcsolóelemekből, a fizikai összeköttetést megvalósító eszközökből (kábelekből) és a különböző hálózati alkalmazásokat megvalósító programokból (szoftverekből) épül fel. Ezek mellett számos olyan eszközt kell alkalmaznunk, melyek az adatáramlást elő tudják segíteni. Ilyen eszköz a router vagy a switch is.

A switch egy olyan számítógépes hálózati eszköz, ami adatáramlási lehetőséget biztosit a rácsatlakoztatott eszközök között. Funkciójából adódóan az OSI-modellben meghatározott rétegrend szerint a másodikban, azaz az adatkapcsolati rétegben fejti ki tevékenységét. Ez a réteg, így a switch is azokat a funkciókat és eljárásokat biztosítja, amelyek elősegítik két hálózati réteg között az adatok átvitelét.

A switchek alkalmasak a hálózati hurkok elkerülésére, illetve tudják kezelni a VLAN-okat, azaz a virtuális helyi hálózatokat.

Hubok kontra Ethernet switchek

A fizikai rétegek közötti adatátadási forgalmat a hubok, a hálózati csomópontok forgalmát segítő hardverelemek biztosítják.
Ezzel szemben a számítógépes hálózatok egy specifikációját képviselő Ethernet switchek elsősorban az adatkapcsolati rétegben megvalósított funkciókra alapozzák működésüket.

Ezek a switchek képesek arra, hogy miután megvizsgálták a MAC címeket, a rendeltetésüknek megfelelő portra továbbítják az adott keretet, a szakemberek gyors működésű, többportos hálózati hídként is definiálják. A portok külön-külön ütközési tartományt hoznak létre.

A switchek minden portjukhoz külön táblázatot kezelnek, amelyben nyilvántartják és elérhetővé teszik az adott porthoz kapcsolódó gép MAC címét. Ezt a címlistát dinamikusan frissítik az érkező forráscímek alapján. Ezeket a kapcsolási táblákat egy speciális memóriában, a content-addressable memoryban, azaz a CAM-ban tárolják, mely tartalom szerint címezhető.

A CAM működési elve fordított a hagyományos memóriákhoz képeset, ugyanis a betáplált adat alapján tudja kiadni az adathoz tartozó memóriacímet. A switchek kereső algoritmus nélkül is megtalálják a CAM segítségével a MAC címhez tartozó portot.
Speciális területet képez a broadcast és multicast keretek kezelése, ezeket a switchek is floodolják, azaz tömegesen elárasztják az összes portjukat az információkkal.

Melyek a jelentős különbségek a hubok és a switchek között?

- Hubok csak half-duplex kapcsolatokat tudnak kezelni, ezzel szemben a switchek akár full-duplex működésre is képesek.
- A hubok kizárólag jelmásoló, jelismétlő funkciót látnak el, ezzel szemben a switchek az ASIC hardverelem támogató segítségével jelentős sebességgel tudnak működni.

Milyen switch-ek léteznek még az Ethernet kapcsolókon kívül?

Az ATM switch hálószerű, hasonlóan a telefonhálózathoz, az egyes ATM switch-ek teszik lehetővé az adatátvitelt az egymással kommunikáló állomások között. Mielőtt elkezdenének kommunikálni egymással az állomások, a switch-eken keresztül kell kiépíteniük a kommunikáció útvonalát. Ezt az útvonalat virtuális áramkörnek nevezzük, melynek két típusa van, az egyik a kézi konfigurációjú PVC, a másik pedig az SVC, melyet a kommunikáció előtt kialakítanak, majd a végén le is bontanak.

A Frame Relay a csomagkapcsolt hálózatokat tudja kezelni, mégpedig gyors adatátvitel biztosításával, a változó hosszúságú adatcsomagokat „keretek”-be foglalva utaztatja. Főként a helyi hálózatok internethez történő kapcsolásához használják. Van belőle állandó és kapcsolt vonalú típus is.
A Fibre Channel egy nagy sebességű adatviteli eszköz, mely nyers blokkadatokat szállít. Elsősorban adattároló szerverek, tároló hálózatok, adatközpontok működtetésénél használják. A SAN hálózatokban ez a típusú switch használatos, általában optikai kábel igénybevételével alkalmazzák.

Milyen alapvető feladatokat látnak el a normál switch-ek?

- Az adatcsomagokban található MAC címek megállapítása.
- MAC címek és portok egymáshoz rendelése (kapcsolótábla felépítése).
- A létrehozott kapcsolótábla alapján a címzésnek megfelelő port-port összekapcsolása.
- Az adatok ütközésének elkerülése, adatok ideiglenes tárolása.

Mire jók a programozható switch-ek?

- Alkalmasak a virtuális magánhálózatok kezelésére.
- A végpontokra kötött eszközök MAC-cím szerinti azonosítására.
- A végpontok prioritásának meghatározására.
- A végpontokhoz tartozó sávszélesség korlátozására.
- A végpontok használatának időbeli korlátozására.
- Ezen felül – típustól függően – szinte bármilyen adatáramlással kapcsolatos szabály beállítható rajtuk.

Milyen tipikus szolgáltatásokat tudnak a switch-ek nyújtani?

- adott portok ki- és bekapcsolása,
- port sebességének korlátozása,
- port prioritásának beállítása,
- MAC címek szűrése – biztonsági okokból adott MAC címmel rendelkező eszközök kizárása bizonyos port(ok)ról,
- SNMP rendszeren keresztüli eszköz- és portfigyelés,
- portok tükrözése, azaz az adott port másolása további port(ok)ra,
- virtuális hálózatok kezelése.


Milyen fontos részei vannak a switch-nek?

- A portokra lehet rácsatlakoztatni a hálózat további eszközeit.
- Vannak dedikált portok, ezek kiemelt interfacek, amelyek további switchek összekapcsolására alkalmasak, ezek általában nagyobb sávszélességűek, mint a hagyományos portok.
- Vannak még LED-ek a switcheken, melyek az állapotot jelzik.

Mi a különbség a ruouter és switch között?

A router egy mini computer, a switch pedig egy kapcsoló. A router képes szűrni, tiltani, korlátozni és netet osztani. A switch csak kapcsolgatja a portjait a számítógépek között attól függően, kinek milyen adatot kell küldeni. Nem képes sem szűrni, sem tűzfalat kezelni, sem IP címet kiosztani, pusztán egy kapcsoló.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért gyártanak még switcheket, ha a router sokkal több funkciót tud ellátni? Mert a switch gyorsabb lehet a routernél egyszerűségénél fogva. Míg a routeren az adat 8 féle szűrőn megy keresztül addig míg eléri a célt, a switchen csak ellenőrzi a címzettet és az adat helyességét és haladhat is tovább az információ.

Továbbá nem mindenkinek van szüksége routerre és nem is mindenhol megengedett a használata. Például a kollégiumokban sokszor tiltott a router használata, mert zavart okozhat. Ott switch-csel osztják a netet, ha több gép van, mint fali csatlakozó. A switch használható még a router "kibővítésére". Azaz, ha nem elég a 4 port rajta, olcsóbb egy switchet az egyik portjára rácsatlakoztatni és tovább 4 gépet tudunk ezáltal használni.

Mit lehet tudni az új generációs switchekről?

Az új generációs switch-ek még a legkomolyabb hálózatok igényeit is ki tudják elégíteni, mivel nagy teljesítményű és port-sűrűségű, többrétegű kapcsolási és
útvonalvezérlő hálózati megoldásokkal rendelkeznek. Még a legkomolyabb hálózatok szükségleteit is kielégítik.
A központi routing switchek gondoskodnak a meglévő beruházások védelméről: 32 portig
támogatják a nagy sűrűségű, wire-speed, 10 Gigabit Ethernet modulokat és IPv6-támogatást nyújtanak. A hálózati rendszergazdák nagy teljesítményű, rugalmasan méretezhető, magas rendelkezésre állási szintű hálózatot építhetnek ki a kritikus alkalmazások támogatására és a vállalati eszközök védelmére.

Mit tekinthetünk a switchek elődjének?

A Switch, a Brigde továbbfejlesztett változata, a működési elve is gyorsabb, ráadásul több portja van. Minden portján érzékeli a rákapcsolódott eszközöket, és portonként külön MAC cím táblát épít fel.
A bridge több alhálózatot köt össze az adatkapcsolati réteg szintjén. A bridge az összes bemenetén megjegyzi a forgalmazó eszközöknek a MAC címét, és a memóriájában tárolja. Az ethernet keretet csak azon a porton engedi ki, amelyiken az adott cím található címezve van. A kapcsolási technológiája a Store and Forward elven alapul. Több bridge együttműködéséhez az egymáshoz való kapcsolódást is fel kell deríteniük. A felderítéshez egy speciális feszítőfa protokoll-t, az SPA-t használják a hálózat topológiai felépítéséhez, valamint az egymás közötti kommunikációhoz.

Van-e szabályozva switchek működése?

Igen, a működésük a számítógép-hálózati protokoll szerint van szabályozva.
A számítógép-hálózati protokoll a szabályok és konvenciók összességének egy formális leírása, mellyel meghatározzák a hálózati eszközök (csomópontok) kommunikációját, ez a kommunikációs szabályok halmaza. A protokollok pontos leírására általában speciális eszközöket alkalmaznak.
A fentiekből jól látszik, hogy a switch egy nagyon okos kis eszköz, mely nagyban segíti az adatáramlást, s mindezt boszorkányos gyorsasággal is teszi. Ezek a berendezések folyamatosan fejlesztésen esnek át, így mindig új és újabb készülékek kerülnek a piacra, hiszen például a számítógépes játékpiac – többek között a Nintendo gyártó – igényli, hogy megtörténjenek ezek a tuningok a készülékek esetében.

Milyen switcheket találunk a „piac”-on?

Természetesen, mint minden más terméknél léteznek ipari és otthoni használatra alkalmas berendezések. Számos gyártó próbálkozott már switch gyártással. Ezek között a termékek között van normál és csúcs kategóriás minőségű is. Ha nem tud dönteni, akkor a HD Guru munkatársai szívesen állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy az Ön számára legmegfelelőbb switchet tudja hazavinni otthonába. Ha céges felhasználásra keres berendezést, akkor is tudnak Önnek segíteni. Nálunk ön elé tárul a switchek széles választéka. Vásárolható TP-Link, Nedis, QNAP, Synology, Ubiquiti, Cisco, Hikvision, de akár Asus márkájú switch is.
Az egyes készülékek leírásánál pontos paraméterek segítik a választást, így, ha némiképpen tájékozottak vagyunk, akkor saját magunk is ki tudjuk választani a megfelelő eszközt az otthoni kapcsolat létrehozásához.

A weboldalon feltüntetett adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek. Az ár és szállítási idő változás jogát fenntartjuk!
A termékeknél megjelenített képek csak illusztrációk, a valóságtól eltérhetnek. Az oldalon lévő esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk. Eltérés esetén a gyártó által megadott paraméterek érvényesek! Bruttó árainkat 27% áfá-val számoljuk!
*14 nap pénz visszafizetési garancia, csak a fogyasztókra vonatkozik részletek az ászf-ben!