Zsírégetés kardio edzéssel

2020-12-16 12:52
Zsírégetés kardio edzéssel

Milliószor hallottad már, hogy az egyik legjobb edzés – a zsírégetésre – a kardio edzés, mert hatékony, mert kíméletes, és közben csak úgy olvad le rólad a zsír. De mi a kardio edzés? Mi számít annak, miért ilyen hatékony, és hogyan teheted még hatékonyabbá?

Mi a kardio edzés?

Mielőtt tovább lépünk, tisztázzuk, hogy pontosan mi a kardio edzés? Azért fontos ez, mert egyrészt sokan összekeverik az aerob-bal másrészt tényleg mi számít annak?

Mondjuk a szex.

Amit akár kinevezhetnénk kardio edzésnek is, de azért ennél jobban lehet definiálni. Az az edzés számít cardionak, ahol magas pulzusszám mellett intenzíven edzünk. A cardio szó (ezt gondoljuk már tudtad) a szívre utal mert ezek az edzések szuperek a szívnek, és az érrendszernek is. (Az aerob edzést monoton, szóval egy alacsony intenzitású kardió edzés)

Mennyi kardio edzésre van szükséged?

Ez attól függ, hogy éppen mire van szükséged. Ha szálkásítani akarsz, vagy éppen a zsírégetési fázisodban vagy akkor kifejezetten sokra, mert éppen erre való. Van még egy eset amikor a kardió javallott: ha például egy műtét után akarod magad formába hozni, vagy ha kifejezetten ezeket javasolták neked).

Ha szeretnéd, a tömegnövelési időszakodban is végezhetsz kardió edzést, mert az tévhit, hogy a kardió katabolikus (azaz izmot leépítő) edzés lenne, mert nem az.

Zsírégető, kardio edzés

Mi történik a szervezetedben kardioedzés közben?

Tulajdonképpen zsírt égetsz. Ahhoz, hogy ezt megtegye a szervezeted, ahhoz magas (de legalább is magasabb) pulzusszámon egy meghatározott ideig, és gyakorisággal kell edzened. Persze az edzés intenzitása, és az edzés hatékonysága függ attól milyen állapotban vagy. Ha nagyon aluledzett vagy, és (például) jelentős túlsúllyal rendelkezel akkor csak óvatosan lehet elkezdeni az edzést és ezért lassan fog hatni. Ha közepes állapotban vagy (ez igaz az edzettségre is) akkor 20 perc után komolyan kezded „égetni a zsírt” ha edzett vagy, akkor később kezdődik ez el, de akkor bírod is.

Azért kell egyébként 20 perc, mert a szervezeted a terhelés hatására először a májadban elraktározott szénhidrátot, aztán az izmodban elraktározottat használja. Nagyjából ez elfogy 20 perc alatt, ekkor nyúl a felhalmozott zsírhoz, és kezdi „égetni” azt.

Azt tudod, hogy nincs olyan, hogy „zsírégetés?”

Egyébként a zsírégetés egy kitalált szó. A zsír nem ég el (gondolj abba bele, hogy a zsírt a nyílt lángon sem lehet felgyújtani) hanem technikailag lebontja a szervezeted a zsírt.

A kardio edzés előnyei és a hátránya

Sokan a mai napig valamilyen alibi, kamu edzésnek gondolják a kardiót pedig nem az. Ha jól csinálod, akkor egy – akár megerőltető – olyan edzés, amelyiknél épp úgy fontos a fokozatosság, mint a lassú időintervallum növelés. Előnye, hogy a kardio edzést szinte akármikor elkezdheted, bármekkora súlytöbblettel belevághatsz, csak betartjuk majd a fokozatosság elvét.

Hátránya gyakorlatilag egy nincs. Olyannyira, hogy akár szívbetegek edzése is lehet éppúgy, mint a testépítőké. Arra az egyre kell figyelned, hogy ne sérülj meg.

Tipikus kardio edzések, amit akár most is elkezdhetsz

Tipikus kardio edzés a futás, aminek az az előnye, hogy rendkívül gyorsan nagyon látványos szálkásító eredményt érhetsz el vele. És már 15-20 perc laza futás is eredményes lehet.

Az úszás – feltéve, ha tudsz – is tökéletes kardioedzés. Előnye, hogy bármilyen életkorban elkezdheted, és nem kell hozzá alapkondi cserébe óránként legalább 350-400 kalóriát égetsz el. Ha kezdő vagy eleinte keveset ússz és a mellúszást javasoljuk. Ha profibb, növeld a távot, és mehet minden úszásnem.

A biciklizés a legjobb legizgalmasabb kardióedzés. Egyrészt bicajozni szupermenő, az összes izmodat meg tudod vele mozgatni, és közben izgalmas is.

Ha belevágnál a kardio edzésbe, és szükséged van egy kis extra támogatásra kattints, számtalan ötletünk van.


2020-12-16 12:52