Tudja biztonságban a távirányítóját

2019-11-28 17:05
Tudja biztonságban a távirányítóját

A távirányítókat általában úgy tervezik, hogy a kisebb-nagyobb ütéseket elviseljék. Ennek ellenére mégis előfordulhatnak olyan balesetek, amelyek komoly károkat tehetnek bennük. A leejtésből származó mechanikai sérülések elég sok kellemetlenséget tudnak okozni. Ebben a cikkben adunk néhány tippet, amellyel Ön is megóvhatja a távirányítója épségét.

Milyen meghibásodások adódhatnak?

A leggyakrabban előforduló szituáció, amikor a távirányító a kanapé, vagy fotel karfájáról egyenesen a padlóra zuhan. Jobb esetben a szőnyeg tompít az esésen, rosszabb verziónál viszont nem csak esztétikai hibák, hanem belső meghibásodások is keletkezhetnek. Ezek érinthetik a távkapcsoló fontosabb áramköri egységeit. Némi odafigyeléssel azonban egyszerűen megelőzheti a bosszantó problémákat és nem kell vagyonokat költeni új távirányító vásárlására sem.

Rend a lelke mindennek!

A legfontosabb szabály, amit érdemes betartania, hogy a használaton kívüli távirányítót mindig tárolja biztonságos helyen. A magasabb polcok különösen akkor javasoltak, ha háziállatok, vagy kisgyerekek vannak a lakásban. A másik megoldás, ha vásárol, vagy saját kezűleg készít valamilyen tárolót. Ennek olyan típusai is léteznek, amelyeket a karfákra tud helyezni, így azokban a távirányító sohasem veszik el.

Milyen a tökéletes távirányító tartó?

Önben is felmerülhet a kérdés, hogy milyennek kell lennie a tartónak? Ha nincs kézügyessége, a különféle lakberendezési boltokban pár ezer forintos áron nagyon jó minőségű típusokat kaphat. Ezek a funkcionalitás mellett rendkívül dekoratív kiegészítői lehetnek a nappalijának. A keményebb anyagból készült verziók (fa, fém stb) hátránya, hogy könnyen leeshetnek az asztalról, vagy polcról, így nem védik megfelelően a távirányítót.

Távirányító tartó

A legjobb megoldást talán a textilből készült tárolók jelentik, amelyeket gyerekjáték rögzíteni a kanapéhoz. Az ilyen kiegészítőket azonban nagyon nehéz beszerezni, szinte ritkaságnak számítanak. Ugyanakkor, ha van némi tapasztalata a varrás terén, Ön is elkészítheti ezeket.

Ha mégis eltörik a távirányító

Ha nem sikerült megóvni a berendezéshez adott távirányítót, akkor nincs más megoldás, mint újat rendelni. Ez néha nehezebb feladat lehet, mint elsőnek tűnik, hiszen az eredeti gyártó sok esetben már nem készít újabb pót darabokat. Ilyenkor meg kell keresni a legmegfelelőbb utángyártott távirányítót, mely ugyanolyan jól működhet. Az ilyen távirányító legfőbb előnye, hogy ára töredéke az eredeti darabnak, miközben ugyanazt tudja. A dizájnban meg is egyezhet a berendezéshez adott távirányítóval, persze a gyártó emblémája nincs rajta.

Ha utángyártott távkapcsoló sem érhető el, akkor van még egy másik lehetőség, az univerzális távirányító. Ennek segítségével számos eszköz működtethető. Már csak egy rövid és egyszerű programozás vagy betanítás szükséges, és máris teljes értékű cseretávirányítóvá válik.


2019-11-28 17:05