További növekedés várható a távirányítók piacán

2020-02-20 11:46
További növekedés várható a távirányítók piacán

A Fact.MR nevű vállalat részletes jelentés adott ki a távirányítók piacával kapcsolatban, elemezve a közelmúlt történéseit, és a jövőben várható trendeket. Azt már az elején kiemelték, hogy az otthonok egyre szélesebb körű digitalizációja, az okos eszközök megjelenése teljesen átformálják a hagyományos távirányítók használatát.

A Fact.MR több, mint 150 piac adatait követi, fizetős adatbázisok jelentései feldolgozva, így minden évben több száz olyan jelentés ad ki, melynek részleteihez máshol nem lehet hozzáférni. Adatbázisuk már több, mint 100000 állományt tartalmaz a távirányítók, szórakoztató elektronika és IT eszközök világából.

Az aktuális piaci helyzet

A piacot uraló három nagy gyártó, a Logitech, a Philips és az Universal Electronics együtt még mindig 40-50%-át adják a távirányító eladásoknak. Ezek a cégek nem csak a saját termékeikhez készítenek utángyártott távirányítókat, hanem beléptek az univerzális távirányítók piacára is. Méretüket jól jelzi a tény, hogy ezen a területen is hamar dominánssá váltak.

Észak-Amerikában és Európában nekik is meg kellett felelni annak a trendnek, mely az okos eszközök felbukkanását követte. Ezek a berendezések már egymáshoz kapcsolódnak, és másféle irányítási megközelítést igényelnek. A cégek egymás után jönnek ki saját fejlett megoldásaikkal, például a hangalapú vezérlést is lehetővé tevő hardverekkel.

Ázsia és Afrika a digitális világhoz való felzárkózásával megnőtt a hagyományos távirányítók iránti kereslet is. Ezeken a helyeken ráadásul még mindig hatalmas a növekedési potenciál, így a vállalatok kiemelt figyelmet szentelnek ezeknek az országoknak.

A jövő távirányítói

Távirányító piac növekedés

A jövő távirányítóinál egyértelmű igény a wifi alapon történő működés, ezek nem csak az otthoni szórakoztatóelektronikai eszközöknél jelennek meg, hanem az ipari elektronikában is. Az elemzések szerint a következő évtizedben a vásárlókat az infravörös sugarakat használó hagyományos távirányítókkal, a Bluetooth-os, a wifis és a rádiófrekvenciás okos eszközökkel lehet majd elérni.

Az eladások területén a világ fejlett régióiban az intelligens távirányítók területén várható robbanásszerű növekedés, míg a fejlődő országokban a modernizálódó társadalmak mindenféle eszközre igényt tartanak majd. A gyártóknak folyamatosan fejleszteniük kell kutatórészlegüket és gyártókapacitásukat, hogy ne maradjanak le a piaci versenyben.

További előre törése várható az ázsiai távirányító gyártóknak, melyek főleg az utángyártott távirányítók és az univerzális távirányítók területén szorongathatják meg a hagyományos szereplőket. Az alacsonyabb költségeik miatt nagyon jó áron tudnak minőségi termékeket biztosítani, így már ma is jelentős szeletet hasítanak ki az eladásokból.

A távirányítást végző eszközök közé pedig csatlakoznak az okostelefonok és tabletek, az ezekre írt alkalmazásokkal mind több berendezés irányítható. Az okos applikációk pedig nem csak a vezérlést végezhetik el, hanem naplózzák a felhasználást, statisztikákat gyártanak, és mindenféle haladó funkcióval könnyítik meg a felhasználók életét.


2020-02-20 11:46