Távirányítók fertőtlenítése a vírusszezonban

2020-03-28 15:57
Távirányítók fertőtlenítése a vírusszezonban
A távirányítók gyakorlatilag folyamatosan használatban vannak, így különösen a vírusszezonban érdemes nagyobb gondot fordítani rájuk. Ha többen használjuk, akkor könnyen a vírusok melegágyává válhatnak, különösen igaz ez, amikor nem otthoni irányító készülékről beszélünk.

Ebben a bejegyzésben áttekintjük azokat a praktikákat, melyekkel ez a hasznos kiegészítő tisztán tartható, mi pedig mindent megtehetünk a vírusok ellen.

Gyorstisztítás

A távirányító gyorstisztítása arra alkalmas, hogy az eszköz felületét, gombjait takarítsuk át, elpusztítva ezzel a vírusokat és más kórokozókat. Ehhez érdemes tiszta alkoholt használni, mely a háztartási- és vegyiárú boltokban beszerezhető. Ebből egy keveset vattára vagy más, nem nedvszívó anyagra kell juttatnunk, majd a távirányító felületét módszeresen áttörölgetnünk.

Érdemes felülről-lefele haladni, körkörös, határozott mozdulatokkal. A munkát nem szabad elsietnünk, inkább járjunk át minden felületet kétszer, mintsem kimaradjon valami. Az alkoholnak nem szabad csöpögnie a vattából, csak nedves legyen, és ha nagyon sok kosz van az irányítónkon, akkor a vattát is cserélgetnünk kell.

Nem szabad kihagynunk a nehezen hozzáférhető réseket sem, ideértve a távirányító oldalán húzódó illesztési vonalat, vagy az elemtartót sem. Utóbbinak érdemes lepattintani a fedelét, eltávolítani az elemeket, és belülről is megtörölgetni. Ha a vatta túl nagynak bizonyulna, akkor a fültisztító pálcika ideális segítőeszköz lehet a műveletben.

Az alkoholnak a fertőtlenítő hatása mellett az is az előnye, hogy gyorsabban párolog a víznél. Így néhány óra alatt eltűnhet az eszköz felületéről, egy tökéletesen friss távirányítót hátrahagyva nekünk.

Mélytisztítás

A mélytisztítás egy komolyabb feladat, melyet csak akkor érdemes elvégeznünk, ha egyrészt elég idővel rendelkezünk, másrészt van egy kis kézügyességünk is. Mivel az utángyártott távirányítók ma már filléres tételnek számítanak, így sok esetben jobban megéri egy póteszközt megvenni, és az eredeti, de koszos távirányítót kidobni.

Távirányító mélytisztítása

Ha mindenképpen barkácsolni szeretnénk, akkor a mélytisztításhoz szét kell szednünk a távirányítót. Hogy ezt hogyan kell, az termékenként változik, és kis tapasztalattal könnyen kideríthető. Vannak olyan eszközök, amelyek két felét csak szét kell pattintani. Ehhez jó segítség egy műanyag kártya, melyet az illesztésben végig vezetve szétválaszthatók a részek. Kést vagy csavarhúzót nem szabad ehhez igénybe venni, mert könnyen eltörhetik a távirányítót, a felületen megcsúszva pedig a kezünkbe vagy a mellkasunkba állhatnak.

Egyes modelleknél csavar rögzíti a távirányító két vagy még több részét, ilyenkor ezeket meg kell keresni. Barkácsolásban jártasként a helyük már ránézésre megállapítható, amúgy sokszor matricák alá, az elemtartó belsejébe, vagy más, eldugott zugokba kerülnek.

Amint a csavarokat eltávolítottuk, hozzáférünk az eszköz belsejéhez. Itt a zöld vagy szürke színű rész a nyomtatott áramkör, ami nagyon sérülékeny. Nem szabad kefélni, súrolni, hanem külön erre a célra kapható tisztító spray-vel lehet lefújatni róla a szennyeződéseket. Az ilyen szerek általában gyorsan el is párolognak, tisztaságot hagyva maguk után.

A fő feladatot a gombsor és a műanyag ház jelenti. Ezeket jó erős szappanos vízzel kell átmosni, mivel a kosz nagy része zsíros eredetű, hámsejtek, izzadságcseppek, por és pollen alkotják. Amint ezeket eltávolítottuk, hagyni kell őket száradni, majd a részek összeszerelhetők. A belső mélytisztítást mindig érdemes kiegészíteni egy felületi gyorstisztítással is.

2020-03-28 15:57