Porzsák 1×1 és kisokos

2019-12-26 19:46
Porzsák 1×1 és kisokos

A porzsák számos porszívó alapvető tartozéka, mely akkor működik megfelelően, ha rendszeresen cserélve van. A használt porzsák újbóli felhasználása ártalmas lehet az egészségre, de akár a porszívót is tönkre teheti. Ebben a cikkben bemutatjuk a porzsákok típusait, és elmondjuk, miért fontos a rendszeres cseréjük.

Papírból készült porzsákok

A papír porzsákok környezetbarát termékek, mivel anyaguk könnyen lebontható. Az ilyen porszívóknál legkésőbb akkor kell zsákot cserélni, amikor megtelnek, de egészségügyi okokból gyakrabban is eszközölhető ez a művelet. A papír sérülékenyebb az esetlegesen felszívott, és nedvességet tartalmazó dolgokra, ráadásul kevésbé rugalmas, így túltöltésekor kiszakadhat. Előnye, hogy nagyon egyszerűen cserélhető, csak ki kell venni, majd betenni az új zsákot. Ára olcsóbb, mint a más típusú zsákoké.

Textilből készült porzsákok

A textilből készült porzsákok olyan textilből készülnek, melyek felületét mikroszkopikus lyukacskák fedik. Ezek segítenek tehermentesíteni a gép motorját, míg a szennyeződéseket bent tartják. A textil porzsákok egyszerűen kiüríthetők, ha megtelnek, jellemzően az alsó végükön van egy szorítógyűrű, vagy elcsúsztatható rögzítőelem. Ezt eltávolítva, felnyitható a zsák, majd rázással és ütögetéssel a porzsák belsejében felgyűlt portól is meg lehet szabadulni.

Ha már nagyon eltömítődtek porral a mikrolyukacskák, akkor ki kell mosni a textilt. Az már gyártótól függ, hogy milyen gyakran kell erre sort keríteni, és hány mosást bír ki az anyag. A textil porzsákok előnye, hogy ritkábban kell cserélni ezeket, mint a papírzsákokat, így kevesebb hulladék képződik. Hátrányuk a magasabb áruk, illetve a mosással járó kisebb kényelmetlenség.

Szintetikus anyagból készült porzsákok

A szintetikus anyagból készült porzsákok is jellemzően egyszer használatosak, de anyaguk rugalmasabb, mint a papírból készült változatoknak. Emiatt több port tudnak befogadni, és flexibilitásuk miatt tágulni is tudnak, kisebb eséllyel szakadnak ki. Hátrányuk, hogy nem bomlanak le olyan könnyen, mint a papírzsákok, de mivel akár 30-40%-kal több port is tárolhatnak, így egységnyi idő alatt kevesebb kell belőlük. Áruk általában olcsóbb, mint a papírzsákoké.

Porszívó porzsákok

S-Bag porzsákok

Az S-Bag porzsákok olyan szabványt jelölnek, melyet az Electrolux talált ki, és később csatlakozott hozzá a Philips és a Zanussi is. Mivel ezek a gyártók más brand neveket is magukénak tudhatnak, így az AEG, Volta és Tornado porszívók is megkapták a szabványt. Az S-Bag porzsákok univerzálisak, a kompatibilis porszívók mindegyikéhez képesek csatlakozni. Ettől függetlenül számtalan típusban és kivitelben léteznek, elérhetők kisebb-nagyobb egységcsomagban, szagsemlegesítő kivitelben, nagyobb méretben vagy mikroszálas anyagból is.

Miért kell rendszeresen porzsákot cserélni?

Bár egyes porzsákok akár sokkal tovább is bírnák, érdemes betartani a porszívó gyártójának előírásait a lecserélésről. Ezzel elkerülhető, hogy a zsákban lévő szennyeződésekben felgyűljenek a kórokozók, melyek a levegőbe kerülve a légtérben tartozó összes ember egészségét veszélyeztethetik.

A túl sokáig használt zsákok mikroszkopikus méretű lyukacskái, és a mikroszálas anyagok természetes légrései is eltömítődhetnek, ami miatt a porszívó motorjának erőlködnie kell. Emiatt rövid idő alatt tönkre mehet, ráadásul a nem megfelelő gyakoriságú porzsákcsere miatt a garancia is érvényét veszítheti.


2019-12-26 19:46