Minden, amit az inhalátorról tudnod kell

2021-11-25 12:31
Minden, amit az inhalátorról tudnod kell
A statisztikák szerint a gyerekek évente átlagosan hatszor, a felnőttek három-négy alkalommal kapnak el rengeteg kellemetlen mellékhatással – köhögéssel, orrfolyással alvási, evési nehézségekkel - járó alsó vagy felső légúti fertőzést. Egy inhalátor ilyenkor sokat segíthet abban, hogy a gyógyszerek hatékonyabban jussanak el oda, ahol használni tudnak. De mi az inhalátor és hogyan segíthet?

Mi pontosan az inhalátor és hogyan működik?

Az inhalátor arra való, hogy a segítségével porlasztott folyadékot vigyünk be az alsó vagy a felső légutakba. Úgy működik, hogy a porlasztófejbe töltött folyadékot (például bármilyen gyógyszert) kis fúvókákon átnyomva kiporlasztja. Ebből lesz az aeroszol (apró cseppecskék) ami miatt úgy tűnik mintha ködöt fújna ki az inhalátor. Ez a légutakba juttatva ott kicsapódik, így célzottan és hatékonyabban lehet vele gyógyítani.

Inhalátor gyerekeknek

Ezekre a betegségekre megoldás

Az inhalátor elsősorban az alsólégúti és a felső légúti betegségek enyhítésében és gyorsabb lefolyásában segít. De hatékonyan lehet kezelni vele a kruppot, az asztmát az arcüreggyulladást vagy akár allergiás tüneteket és a náthát is. Ha a megbetegedésünk felső légúti akkor olyan inhalátort érdemes választani amelyik porlasztószemcséi nagyobbak, ha alsólégúti akkor inkább azt amelyik kisebb. Vagy választhatunk olyan multifunkcionális inhalátort is amelyik mindkettő funkciót tudja.

Így érdemes kiválasztani a megfelelő inhalátort

Többféle inhalátor létezik, különböző igényekre, ezért szükségszerű egy olyan szempontrendszer amelyik segíthet a választásban. Íme 4 szempont, ami segíthet kiválasztani a megfelelő inhalátort.

1: Milyen gondra/betegségre keresel megoldást?

Ez azért fontos, mert ez alapján kell kiválasztani a szemcseméretet. A nagyobb szemcseméretű inhalátorok a felsőlégúti gondokban segíthetnek, a kisebbek az alsó légútiban. Akár választhatsz olyan inhalátort is amelyik változtatható szemcseméretű.

2: Ki használja majd?

Nem mindegy, hogy az inhalátort kisgyerek vagy felnőtt részére vásárolod és vannak olyan esetek amikor minden döntést felülír a betegség maga. A súlyosabb és krónikusabb esetben a nagyobb szemcseméret ideális, gyermekek és csecsemők viszont az alacsonyabb szemcserméretű inhalátort igénylő betegségekkel küzdenek meg, általában.

3: A gyakoriság és a hordozhatóság

Ha gyakran fogod használni az inhalátort, akkor fontos olyat választani amelyiket könnyebb magaddal vinni, mert önmagában könnyű, könnyen kezelhető, masszív és kicsi.

4: Az ár

Az inhalátorok ára egyrészt a funkcióból másrészt a kialakításból harmadrészt a különböző extrákból áll össze. Egy 4 porlasztó üzemmódú, extra megoldásokkal rendelkező kompresszoros inhalátor persze többe kerül, mint egy ultrahangos inhalátor, de alapvetően nem túl drága készülékekről beszélünk. Igaz ugyanakkor az is, hogy azonos tudású inhalátoroknak eltérő lehet az ára.



2021-11-25 12:31