Milyen teljesítményű elektromos radiátort válassz?

2020-10-18 11:49
Milyen teljesítményű elektromos radiátort válassz?
Bár kivétel nélkül minden elektromos fűtőtesten jelzik, hogy mekkora a teljesítménye, lehet, hogy ez nem mond neked semmit, sőt inkább további kérdéseket vet fel benned: elég lesz-e? Mennyit fog fogyasztani? Melyiket válaszd? Ebből a cikkből mindent megtudsz.

Nincs egyértelmű válasz, de van megoldás

Az ideális az lenne, ha minden szobának meglenne az adott radiátormérete. Mondjuk, azt mondhatnánk, hogy egy 10 négyzetméteres gyerekszobába ez / vagy ez a teljesítményű radiátor tökéletes lesz. De ilyet nem mondhatunk, mert butaság, sok mindentől függ.

Ettől még van megoldás, mert vannak olyan általános, és iránymutató számok, melyek alkalmasak arra, hogy az ideális radiátort válasszuk ki.

Jöhet előtte egy kis fizika?

Kell egy kis fizika: ne félj az elektromos fűtéstől

Ambivalens lehet amikor ránézel egy elektromos fűtőtestre, és azt látod, hogy (például) a fogyasztása 2000 W. Egyrészt azért, mert lehet, hogy ennyit a régi típusú hajszárítód is fogyaszt (az újak 700-800W-osak) másrészt ha kiszámolod, hogy csak ez az egyetlen radiátor óránként fogyaszt 2 KW áramot (ahol én lakom egy kilowatt áram ára 38 Forint) tehát óránként mondjuk 80 forintot, ami napi 24*80 ami majdnem 1900 forint, akkor megijedhetsz.

Elektromos radiátor teljesítménye

Éppen ezért fontos a fizika.

A leendő elektromos radiátorod nem fog napi 24 órán keresztül működni. Egyrészt nem is bírna, másrészt a világon semmi szükség nem lesz rá, hiszen a házadnak van hőtartása. Azaz megtartja a meleg levegőt.

De akkor hogyan fűt és mennyit működik? Ez függ sok mindentől, de a radiátor működését úgy kell megérteni, hogy ha felfűtöd a szobát 22 fokra, akkor azt tartja majd. Addig nem kapcsol be amíg 22 fok van (vagy felette) abban a pillanatban amikor nincs annyi bekapcsol, de lehet, hogy csak 5 percre 2 óránként.

Oké, ezt már tudjuk: tehát úgy érdemes számolnod, hogy napi 2-4 órát ha megy akkor ideális a fűtésed. De mekkora teljesítményű kell?

Ekkora teljesítményű radiátorra van szükséged

Van egy általános adat, amivel érdemes számolnod. Egy átlagosan szigetelt (tehát nem kitűnően) ház légköbméterenként 35-40W hőigényű. (Ha házad Ytong, akkor ez kevesebb, ha vályog akkor akár kétszer ennyi is lehet, a kis téglás házé körülbelül 45-50 W, de ezek szigetelés nélkül értendők)

A házak átlagos belmagassága 270 centi, ez 2,7 méter.

Ez azt jelenti, hogy ha a szoba, ahova az elektromos radiátort tervezed 12 négyzetméteres akkor 12*2,7 légköbméteres. Ez 32,4 légköbméter. Ezt kell megszorozni a hőigénnyel: legyen a 35W ami körülbelül: 1120 W.

Tehát ebbe a szobába elég egy 1200 W-os radiátor. Ha szeretnéd felültervezni akkor 1500 W-ost vegyél, mert az biztos elég lesz. Nos ez a radiátorod fog ott fűteni napi 3 órát, az megközelítőleg 4,5 kilowatt, ami 200 forint / nap

Miért fontos, hogy a jót vedd meg?

Nem érdemes azzal spórolni, hogy megveszed az olcsóbb, kisebb teljesítményű radiátort, arra gondolva, az majd elég lesz, mert nem lesz elég. Indokolatlanul sokat fog működni, sokkal többet, mintha az ideálisat vennéd meg ami napi 2 órát megy.

Van egy extrém helyzet: ha egy nagyon nagy (mondjuk egy 35 négyzetméteres) szobát akarsz fűteni. Arra szükséged lenne 35*2,7*40W-nyi energiára, ami 3,7 kilowatt. Csakhogy ilyen nagy teljesítményű radiátor nincs. A megoldás egész egyszerű: veszel kettő darab 2 kilowattosat, és (lehetőleg) egymással szembe helyezed el a falra: és tökéletes lesz.

Összegezve: nem kell félned az elektromos fűtéstől, mert nem „megy rá gatyád is” és könnyen kiszámolhatod mekkora az ideális fűtőtest számodra.

Kattints, nézz szét az elektromos radiátorok között!



2020-10-18 11:49