Hogyan porszívózzunk?

A megfelelő porszívózási szokások felhasználása nem csak tisztábbá teszi a környezetünket, de meghosszabbíthatja a porszívó életét is. Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyek a porszívók használatáról szólnak.

2020.01.27.

A megfelelő porszívózási szokások felhasználása nem csak tisztábbá teszi a környezetünket, de meghosszabbíthatja a porszívó életét is. Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyek a porszívók használatáról szólnak.

Minden felület másféle technológiát igényel

Az eltérő felületek más és másféle porszívózási technológiát igényelnek. Szőnyegen lassan haladva, a fejet előre-hátra mozgatva kell porszívózni, így elegendő egyszer átmenni a területen. A fejet nem szabad nagyon rányomni a szőnyegre, hogy a szennyeződések ne szoruljanak be a szálak közé. Laminált padlón, járólapon vagy más sík felületen gyorsabban lehet haladni, mivel ilyenkor a porszívó könnyebben összeszedi a piszkot, és az nem ragad bele az anyagba. Ezeknél könnyebb felmosni is, így a legapróbb porszemcsék is összeszedhetők.

Nem szabad kifelejteni a sarkokat sem, mivel ezekben könnyedén összegyűlhetnek a szennyeződések. Ha a porszívó feje nem fér be, akkor másféle fejet kell felszerelni, vagy csak simán a porszívó csövével eltávolítani a koszt. A takarítás során mindig be kell tartani a fentről-lefelé szabályt, először az ablakpárkányokat, polcokat és más hasonló felületeket kell megtisztítani, ezekről ugyanis szintén lefelé hullik a por, így nem érdemes először felporszívózni.

Porzsák és porszűrő

A porszívónál nagyon fontos a porzsák és a szűrő rendszeres cseréje. A porzsákokból is eltérő típusok léteznek, a papírból, szintetikus anyagból vagy textilből készült zsákokra mind más és más szabályok vonatkoznak. Ezeknél be kell tartani a porszívó gyártójának és a porzsák előállítójának utasításait is. Ha nem így történik, akkor a porszívó sokkal kisebb hatékonysággal távolítja el a piszkot, a motorja pedig erőlködni fog, amitől a gép tönkre mehet.

A legújabb porszívóknál pedig számos szűrő is beszerelésre került. A HEPA filter kiválóan megtisztítja a levegőt, nem csak a port, de a mikroszkopikus méretű pollen- és szmog darabkákat, illetve a vírus és más fertőző anyagokat is visszatartja. Aprólékos kialakítása miatt azonban idővel eltömítődik, ilyenkor mindenképpen cserére szorul. Mivel pár ezer forintos kiadást jelent, ezért nem érdemes spórolni rajta, a koszos filter ugyanis nem csak nem szűri a levegőt, de folyamatosan be is szennyezi azt.

A megfelelő rutin kialakítása

A környezetünk csak akkor lesz tiszta, ha kialakítjuk a megfelelő porszívózási rutint. Ökölszabályként elmondható, hogy minél nagyobb terhelés éri a felületet, annál gyakrabban kell takarítani. Az olyan helyeket, amelyeket sokat használunk, vagy háziállat is megfordul rajta, naponta kell porszívózni.

A félreesőbb részeken elegendő hetente kétszer feltakarítani, az eldugottabb területeken, mint például a sarkok vagy az ágyak alatt, heti egyetlen alkalom is megfelel. Ha kialakítunk egy olyan szokást, melyen rendszeresen feltakarítjuk a környezetünk, akkor egy idő után már rögzülni fog, és biztosan nem fogjuk elfelejteni. Ennek segítségével nem csak tisztább, de sokkal egészségesebb helyet teremthetünk magunk körül.A weboldalon feltüntetett adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek. Az ár és szállítási idő változás jogát fenntartjuk!
A termékeknél megjelenített képek csak illusztrációk, a valóságtól eltérhetnek. Az oldalon lévő esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk. Eltérés esetén a gyártó által megadott paraméterek érvényesek! Bruttó árainkat 27% áfá-val számoljuk!
*14 nap pénz visszafizetési garancia, csak a fogyasztókra vonatkozik részletek az ászf-ben!