Hogyan porszívózzunk?

2020-01-27 19:52
Hogyan porszívózzunk?

A megfelelő porszívózási szokások felhasználása nem csak tisztábbá teszi a környezetünket, de meghosszabbíthatja a porszívó életét is. Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyek a porszívók használatáról szólnak.

Minden felület másféle technológiát igényel

Az eltérő felületek más és másféle porszívózási technológiát igényelnek. Szőnyegen lassan haladva, a fejet előre-hátra mozgatva kell porszívózni, így elegendő egyszer átmenni a területen. A fejet nem szabad nagyon rányomni a szőnyegre, hogy a szennyeződések ne szoruljanak be a szálak közé. Laminált padlón, járólapon vagy más sík felületen gyorsabban lehet haladni, mivel ilyenkor a porszívó könnyebben összeszedi a piszkot, és az nem ragad bele az anyagba. Ezeknél könnyebb felmosni is, így a legapróbb porszemcsék is összeszedhetők.

Nem szabad kifelejteni a sarkokat sem, mivel ezekben könnyedén összegyűlhetnek a szennyeződések. Ha a porszívó feje nem fér be, akkor másféle fejet kell felszerelni, vagy csak simán a porszívó csövével eltávolítani a koszt. A takarítás során mindig be kell tartani a fentről-lefelé szabályt, először az ablakpárkányokat, polcokat és más hasonló felületeket kell megtisztítani, ezekről ugyanis szintén lefelé hullik a por, így nem érdemes először felporszívózni.

Porzsák és porszűrő

A porszívónál nagyon fontos a porzsák és a szűrő rendszeres cseréje. A porzsákokból is eltérő típusok léteznek, a papírból, szintetikus anyagból vagy textilből készült zsákokra mind más és más szabályok vonatkoznak. Ezeknél be kell tartani a porszívó gyártójának és a porzsák előállítójának utasításait is. Ha nem így történik, akkor a porszívó sokkal kisebb hatékonysággal távolítja el a piszkot, a motorja pedig erőlködni fog, amitől a gép tönkre mehet.

Porszívózás

A legújabb porszívóknál pedig számos szűrő is beszerelésre került. A HEPA filter kiválóan megtisztítja a levegőt, nem csak a port, de a mikroszkopikus méretű pollen- és szmog darabkákat, illetve a vírus és más fertőző anyagokat is visszatartja. Aprólékos kialakítása miatt azonban idővel eltömítődik, ilyenkor mindenképpen cserére szorul. Mivel pár ezer forintos kiadást jelent, ezért nem érdemes spórolni rajta, a koszos filter ugyanis nem csak nem szűri a levegőt, de folyamatosan be is szennyezi azt.

A megfelelő rutin kialakítása

A környezetünk csak akkor lesz tiszta, ha kialakítjuk a megfelelő porszívózási rutint. Ökölszabályként elmondható, hogy minél nagyobb terhelés éri a felületet, annál gyakrabban kell takarítani. Az olyan helyeket, amelyeket sokat használunk, vagy háziállat is megfordul rajta, naponta kell porszívózni.

A félreesőbb részeken elegendő hetente kétszer feltakarítani, az eldugottabb területeken, mint például a sarkok vagy az ágyak alatt, heti egyetlen alkalom is megfelel. Ha kialakítunk egy olyan szokást, melyen rendszeresen feltakarítjuk a környezetünk, akkor egy idő után már rögzülni fog, és biztosan nem fogjuk elfelejteni. Ennek segítségével nem csak tisztább, de sokkal egészségesebb helyet teremthetünk magunk körül.


2020-01-27 19:52