Hogyan és miért védekezzünk mindenképp a rovarok ellen

2020-07-10 18:33
Hogyan és miért védekezzünk mindenképp a rovarok ellen
Miért is védekezzünk egyáltalán? Senki sem szereti, ha leül étkezni akár egyedül, akár a családdal, társasággal, esetleg vendégségben, netán szórakozóhelyen, és legyek, darazsak zavarják meg a jóízű falatozást. Netán épp a leves közepén landol valamelyik.

Eltöltenénk egy kellemes estét a szabadban? Vagy otthon, az erkélyen? Vagy a kertben dolgozunk? Netán kempingezünk? Horgászunk? Vagy épp békésen nyaralunk? És, ahogy lemegy a nap, megtámadnak minket a vérszívó rovarok, az ezerszer elátkozott szúnyogok! Sőt! Már aludni sem tudunk tőlük. Véresre vakarjuk magunkat, a zümmögésüktől is hideglelést kapunk.

Túl azon, hogy a csípésük fájdalmas, viszkető, sokféle betegséget terjeszthetnek, melyek már orvosi beavatkozást, esetleg kórházi kezelést is igényelhetnek. Gondoljunk csak például a maláriára. Okozhatnak vérmérgezés szerű tüneteket, allergiás duzzanatokat. Fertőző, vírusos betegségek, akár járványszintű terjesztésében is szerepük lehet.

Ráadásul az utóbbi években megszaporodtak nálunk a nem őshonos, invalid fajták, mint például az afrikai szúnyog, a tigrisszúnyog, melyek a szokottnál is agresszívebbek. Több fajta már nem csak a kora reggeli, esti órákban nagyon aktív, de napközben is támad.

Aztán ott vannak a legyek, „akik” kotnyeles módon mindenre rárepülnek, mindent megmásznak, ezáltal szintén betegségek hordozói lehetnek.

Szúnyog és roverírtók

Hogyan védekezzünk a rovarok ellen?

Mit is csináltak régen?

Teletűzték az ablak, az ajtó szemöldök fáját, a mennyezetet, ragacsos légyfogó papírral, ami valljuk be, látványnak sem volt gusztusosnak mondható. A kezük ügyében pedig ott volt egy légycsapó, vagy egy összetekert újság, netán az épp olvasott könyv, amivel vagy el lehetett hessegetni, lecsapni, elkapni a zavaró rovarokat, vagy nem.

Mit tehetünk napjainkban?

A belső tereket ajtóra, ablakra szerelt szúnyoghálóval is védhetjük. De ha már bejutott esetleg velünk együtt a lakásba, más megoldásra is szükség van.

A fentiek mellett ma már bekenegetjük magunkat mindenféle rovarriasztó géllel, krémmel, befújjuk magunkat aeroszollal, ezek hatása ideig-óráig tart. Nem mindenkinek a bőre bírja, és nem is egészséges. De sokszor csak erre a megoldásra van lehetőség. Például kerti munka közben. Vagy horgászás közben a víz közepén.

Zárt helységben aeroszolos szúnyogirtószert permetezünk szét. Esetleg füstölőt használunk. Ez sem túl egészséges a mi számunkra sem.

Mi a megoldás?

A környezetet és az egészséget leginkább kímélő elektromos készülékek.

  • Elektromos légycsapó. Elemmel működik. Nagyon hatásos. Nem csak a szúnyog és legyek, de még a darázs, lódarázs sem éli túl, ha hozzáérnek a rácsozatához.
  • Konnektorba helyezhető, kisméretű UV lámpás szúnyogirtók, rovarcsapdák. Éjszakára a konnektorba dugva biztosítják a nyugodt, szúnyogmentes alvást. 20- 30 m2 hatósugaruk lefedi az egész szobát.
  • Vezetékes, különböző nagyságú és hatótávolságú, 30 m2-től akár 150 m2-t lefedő UV lámpás szúnyogirtók, rovarcsapdák. Akár szabadban, akár zárt térben, biztonságosan használhatók.

Webáruházunkban többfélét forgalmazunk. Válasszon szükségletének megfelelőt!


2020-07-10 18:33