Hogyan érdemes monitort választani?

2020-07-21 19:00
Hogyan érdemes monitort választani?
A számítógép monitorja fontos alkatrész, mivel egyfolytában használjuk a gép működése közben. Érdemes tehát olyan típust választani, ami nem csak jól működik, de hozza az elvárt paramétereket is. Ebben a bejegyzésben olyan tippeket szedtünk össze, melyek segítenek kiválasztani a megfelelő monitor típust.

Felhasználás célja

Az első és legfontosabb feladat, hogy legyünk tisztában a felhasználás céljával. Más és más típus kell ugyanis a játékra, a munkavégzésre vagy csak a mindennapi használatra. A játékosoknak az olyan megjelenítők jók, melyek magas képernyőfrissítési értékeket tudnak és alacsony a válaszidejük.

A munkánál ezzel szemben a színhűség és a képernyő átmérője fontos. A mindennapi használatnál pedig olyan dolgok jelenthetnek előnyt, mint a minél szélesebb körű felhasználás vagy a kedvező fogyasztási adatok.

Felbontás

Egyes monitor típusok gyengébb felbontásra képesek, ezért olcsóbb az áruk. Ez kedvezhet, ha alacsony a rendelkezésünkre álló összeg, de ma már mindenképpen érdemes olyan monitort választani, ami tudja a Full HD 1920x1090 pixeles értéket.

A játékra pedig már érdemes lehet elgondolkozni egy 4K monitoron, például egy 3840x2160 UHD változaton, amely négyszer több képpontot tud megjeleníteni egy ugyanakkora panelen.

Méret

A felbontás mellett a monitor fizikai felbontása is fontos, mivel nagyon kellemetlen egy kisméretű képernyőn dolgozni. Ma már szinte egyeduralkodók a 16:9 arányú monitorok, ahol a szélesség 16 a 9 arányban viszonyul a magassághoz.

A képernyő méretét az átmérőjével szokták jellemezni, és inch-ben adják meg. Érdemes olyan terméket választani, amelynek átmérője legalább 21 inch. Az ajánlott maximális méret a felhasználási módtól függ, a legelterjedtebb monitorok általában nem nagyobbak 27 inch-nél, habár különleges gamer képernyők akár a 30 inch feletti méretet is elérik.

Monitor

Képernyőfrissítés

A képernyőfrissítés nem csak a játékcélú monitoroknál fontos, hiszen hosszabb távon nagyon fárasztja a szemet a nem megfelelő értéket produkáló kijelző. A szakemberek legalább 70 Hz-es képfrissítést ajánlanak, de a gamereknél nem ritka a 144 Hz sem.

Fontos tudni, hogy ez az érték függ a videókártyától, illetve a választott felbontástól is. Ha a számítógépben nincs dedikált grafikus kártya, akkor előfordulhat, hogy a magasabb képernyőfrissítést nem tudja már a Full HD felbontásnál, ilyenkor kompromisszumot kell kötni.

Válaszidő

A válaszidő általában nem fontos, mivel munka közben vagy a mindennapi használatnál nem igazán érzékeljük a milliszekundumokkal lassabb választ. Játékra használt számítógépeknél azonban, amikor a grafikus kártyára hatalmas számítási teljesítmény hárul, és a gyors mozgások miatt már észrevehető a késlekedés, érdemes megfelelő terméket választani.

Gyártási technológia

A korábbi katódsugárcsöves monitorokat már a 2000-es években felváltották a plazma képernyők, melyeket viszont az LCD kijelzők cseréltek le. Napjainkban egyértelműen a LED monitorok a legelterjedtebbek, ezek olcsók és nagy teljesítményűek.

Az LCD-be még esetleg bele lehet futni egy-egy olcsóbb és régi terméknél, ezért mindenképpen érdemes figyelni, hogy LED monitorról legyen szó.


2020-07-21 19:00