Gyerek okosóra – 1 termék, dupla biztonság

2021-03-24 13:43
Gyerek okosóra – 1 termék, dupla biztonság
A kütyük világába születünk, így egyre nehezebb, hogy megvédjük a gyereket a túl hamar előkerülő tévétől és mobiltól. De ha nem tudjuk tőle megvédeni, akkor használjuk ki: a gyerek okosóra nemcsak a legkisebbeknek élmény, hanem a szülőnek is segítség, hogy biztonságban tudja a gyerekét.

Mitől is okos egy okosóra?

Az okosórákról korábban már írtunk. Az okosórák már úgy funkcionálnak, mint egy mobiltelefon. Lehet rájuk alkalmazást tölteni, telefonálni, GPS-ként funkcionál. De az alap, hogy szinkronizálható legyenek egymással az eszközeink.

Hogyan működik?

A gyerek okosóra gyakorlatilag egy lebutított mobiltelefon. Vagyis annak részbeni kiterjesztése. Ugyanis a high-tech okosórákkal ellentétben csupán olyan funkciókkal bír, amelyek egy gyereknek nélkülözhetetlenek. Vagyis inkább a szülőknek, mert valljuk be, ez az eszköz sokkal inkább a szülők megnyugtatására van, mintsem a gyerek kütyüéhségének kielégítésére. Ebből a szempontból sokkal inkább a senior okosórákhoz hasonlítanak.

Gyerek okosóra

Hogyan véd a gyerek okosóra?

Számtalan eset van, amikor a gyerek egyik pillanatról a másikra eltűnik például a tömegben. Erre persze könnyű azt mondani a szülőnek, hogy miért nem fogta jobban a kezét, de a szülők igenis tudják, a legnagyobb igyekezet ellenére is megtörténhet a baj. Nyaralás alkalmával elsodorja a tömeg, egy akaratos gyerek kitépi a kezét és „világgá megy”. Számos olyan helyzet adódhat, amikor a másodperc tört része alatt tűnik el a gyerekünk, és a kétségbeesett kiabálás és utána szaladáson kívül nem sok mindent tudunk tenni. A nyomkövető gyerek okosóra végre egy olyan dolog, amely segít a szülőnek a pánikroham előtt.

A gyerek okosórák legfőbb tulajdonsága ugyanis az, hogy nyomon követhető a gyerek. Így tehát bármennyire is szeretne „világgá menni”, mert épp nem kapott meg valamit, ezzel a hálás kis eszközzel könnyedén a nyomára bukkanhatunk.

Egy nagyobb gyerek esetében is - akinek már biztosítunk némi önállóságot - szükség van arra, hogy biztonságban tudjuk. A gyerek okosóra másik hasznos „védelmi” funkciója, hogy riasztást küld a vele összekapcsolt eszközre, hogy a gyerek elhagyta azt a biztonsági zónát, amelyet beállítottunk.

Gyerek okosóra tömegben

„Csak ennyi?”

Természetesen nem. Az egyik legfőbb pozitívuma, hogy az óra önmagában is funkcionál, így a gyerek okosóra mellé csak a szülő telefonjára van szükség. Ettől függetlenül tud fogadni hívást, és előre megadott telefonszámot is képes tárcsázni, ha baj van. Típustól függően körülbelül 10 telefonszám fér el benne. Érintőképernyőre könnyen kezelhető még egy kisgyerek számára is. Mondjuk nem is nagyon van már olyan, gyerek, aki ne tudna gond nélkül kezelni egy okostelefont is akár. A telefon alkalmazásán keresztül engedélyezhető minden funkció, így a gyerek (egy behelyezett SIM-kártyának köszönhetően) könnyedén hívhatja a betáplált telefonszámokat, vagy fogadhat hívást.

Gyerekek esetén külön fontos, hogy az okosóra vízálló legyen, illetve legyenek olyan funkciók, amik segítik azokat is, akik például nem tudnak írni. Így belekerültek olyan lehetőségek is, mint a hangüzenetek küldésének lehetősége.

Gyerek okosóra helyett okoskarkötő?

Okosóra vagy okoskarkötő? Bár a gyerek okosórához nagyon hasonlítanak a gyerek okoskarkötők, de utóbbinál sokkal inkább az aktivitásmérő funkció dominál. Mielőtt nagy elánnal berontunk valahova vásárolni, érdemes átgondolni, mire is van szükségünk. Az okoskarkötő sokkal inkább a tinik választása lehet, hiszen kialakítása és színe is kevésbé gyerekes. A gyerek okosóra pedig inkább a kisebbeknek lehet hasznos. És persze látványos is.


2021-03-24 13:43