Fontos vitaminok: az A-vitamin és a B-vitamincsalád

2020-06-30 18:20
Fontos vitaminok: az A-vitamin és a B-vitamincsalád
Egész évben fontos a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele a szervezetünkbe, de téli időszakban, amikor kevesebb zöldséghez és gyümölcshöz jutunk hozzá, még jobban kell figyelnünk az utánpótlásukra. Ennek elmulasztásával hiánybetegségek alakulhatnak ki, melyekből sokszor igencsak nehéz kilábalni.

A HDplanet webshopjában számos ételkiegészítőt és vitamint találsz, hogy felturbózd egészségedet. Ebben a cikkben két nélkülözhetetlen dolgot, az A- és a B-vitamint mutatjuk be.

A-vitamin

Az A-vitamin ismertetésekor fontos megemlíteni a béta-karotint is, mivel ennek megléte szükséges a vitamin létrejöttéhez. Együtt játszanak fontos szerepet a megfelelő látásban, a bőr és a sérülések regenerálódásában, és antioxidánsként küzdenek a szervezetben kialakuló szabadgyökök ellen.

Az A-vitamin hiányának jellemző tünete a száraz bőr és a töredezett haj, ha ezek jelentkeznek, akkor érdemes megvizsgálni a táplálkozásunkat. További intő jel, ha az esti szürkületben gyengébben látunk vagy egyre kevésbé érezzük az ízeket. Ezek is a nem megfelelő vitaminbevitel tünetei.

Az élelmiszerek közül a sárga színűek tartalmaznak sok A-vitamint, mivel ezek a béta-karotintól kapják ezt a szép megjelenést, ide tartozik például a sárgarépa vagy a sütőtök. Komoly vitaminforrás még a tojássárgája, a máj és a tengeri halak is.

Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért túl lehet adagolni. Ennek is jól ismert tünetei vannak, melyek között megtalálható a haj hullása, a viszkető bőr, a fejfájás, az étvágytalanság és a hányinger. Hosszabb távon akár májkárosodást is okozhat a túlzott bevitel, és nagyon veszélyes a terhes nők esetében, mivel károsíthatja a magzatot az indokolatlan mennyiségű vitamin.

Vitaminok

B-vitamin

A B-vitamincsalád több tagból áll, és közös jellemzőjük, hogy nagyon fontosak az egészséges bőrhöz és hajhoz. A szervezet a segítségükkel küzd ezek öregedése ellen, hiányuk miatt korábban őszülhetünk meg, és bőrünk is kevésbé képes ellátni védelmi feladatait. A hiánybetegségük egyik legismertebb jele a száj sarkában megjelenő repedés, ami rendkívül fájdalmas és nehezen gyógyul.

A fentiek mellett a B-vitaminok közé tartozó tagok más tünetekkel is jelzik, ha valamelyikből nem elégséges a szervezetbe juttatott mennyiség. A B7-vitamin (biotin) hiányának jellemzői a töredezett köröm, a haj és a szőrszálak kihullása, a fáradékonyság és a depresszió. A B9-vitamin (folsav) a terhes nőknél a legfontosabb, mivel hiányában a magzat születési rendellenességgel jöhet a világra. A B3-vitamin (niacin) alacsony szintje pedig figyelemzavarokat, vagy szélsőséges esetben az agyi tevékenységek csökkenő szintjét eredményezheti. Hasonlóan fontos a B2-vitamin (riboflavin), mely támogatja a vörösvértestek létrehozását, egyes aminosavak átalakulását, a szervezet anyagcseréjét és más élettani folyamatait.

A B-vitaminok sokféle élelmiszerrel bevihetők, például:

  • B2-vitamin: tejtermékek, spenót, aszalt gyümölcsök
  • B7-vitamin: máj, élesztő, paradicsom, gabonafélék, halak
  • B9-vitamin: élesztő, olajos magvak, zöld színű növények
  • B3-vitamin: gabonafélék, tejtermékek

A HDplanet kínálatában sokféle vitaminkészítmény és étrendkiegészítő található, melyekkel a fenti vitaminok hiánya is pótolható. A megfelelő dózis meghatározásához érdemes orvos, táplálkozási szakértő vagy dietetikus tanácsát kérni!



2020-06-30 18:20