Egy svájci kábelszolgáltató saját távirányítót fejlesztett

2019-12-19 17:28
Egy svájci kábelszolgáltató saját távirányítót fejlesztett

A Salt svájci telekommunikációs vállalat internetet és kábeltévét szolgáltat az alpesi országban, és a napokban kijött vadiúj távirányítójával. Az eszköz az Apple TV felhasználók számára készült, mivel azok folyamatosan panaszkodtak az amerikai gyártó saját távirányítójára.

A fejlesztésben az Apple is közreműködött, ennek köszönhetően a vásárlók anélkül tudják használni az új irányítót, hogy párosítaniuk kellene az Apple TV-vel. A gyári, érintésérzékelős panellel ellátott darab helyett ezen valódi gombok kaptak helyet, mellyel a bekapcsolás, a menü elérése, a csatornák közötti váltás, a hangerőszabályozás, illetve a lejátszás vezérlése könnyen megoldható. Az Apple már más esetekben is együttműködött külsős vállalatokkal a saját termékeit érintő fejlesztésekben, és most újabb visszajelzést kapott, hogy a Siri távirányítója nem mindenkinek a legjobb választás.

Apple TV

Az Apple TV ötödik generációs változata 2017. szeptemberében került ki a piacokra, és 32-64 GB-os belső tárhellyel rendelkezett. A vállalat tévéi közül elsőként támogatta a 4K + HDR szabványt, melyek kifejezetten a moziszerű élmény megalkotását szolgálják. A 4K felbontás 3840 x 2160 pixeles felbontást jelent, szemben a Full HD 1920 x 1080 pixelével. Ez akár négyszer nagyobb részletgazdagságot jelent, mint a már amúgy is jó minőségű HD tévék. Ehhez társul a HDR (high dynamic range), mely élethűbb és mélyebb színeket biztosít a nagyobb színpalettája segítségével.

Az Apple iTunes részlegéért felelős vezetője, Eddy Cue el is mondta a 4K HDR tévé bemutatóján, hogy míg a 4K a pixelek számáról szól, addig a HDR a képpontok minőségéről. Ezek a csúcstévék egyaránt támogatják a HDR 10 és a Dolby Vision szabványokat.

Svájci távirányító Apple Tv-hez

Természetesen az amerikai vállalat hardverei csak akkor biztosítják a jobb tévézési élményt, ha azon valóban 4K anyagokat néznek a vásárlók. Az Apple ebbe az üzletágba is beszállt, 4K filmeket kínálva saját online boltjában, az iTunes Store-ban. Főleg az amerikai piacra gyártanak hasonló tartalmakat a konkurensek is, a Netflix vagy az Amazon Prime. A YouTube 4K videók lejátszása nem támogatott, mert nem kompatibilis a formátuma.

Siri távirányító

Az új Apple tévéhez adott Siri távirányító csupán öt alap gombot tartalmaz, a tévével való interakcióhoz a nagyméretű érintőfelület való. A mindössze 35 grammos kis eszközt is a cég Lightning USB kábelével lehet tölteni, és dupla mikrofont használ a Siri asszisztens irányításához. A Siri távirányító nem használható a régebbi tévékhez, csak az Apple TV Gen 4 és Apple TV 4K szériákat támogatja. A vállalat számos okosfunkciót is beépített a hardverbe, például szól a tévének, ha már lemerülne, és így értesíteni tudja a felhasználót a töltésről.

Az infravörös irányítás mellett pedig rádiójel kibocsátására is képes, ezzel az Apple tévéket akár az ajtó túloldaláról is kezelheti. Az újfajta dizájn és kialakítás számos vásárlóban ellenérzést keltett, főleg az idősebb generációk kerestek alternatív megoldást az érintéssel vezérelt panelre. Svájcban az ő igényeit szolgálta ki a Salt a kompatibilis távirányítóval.


2019-12-19 17:28