De mire való a húshőmérő és mi a jó húshőmérés titka?

2021-05-26 15:41
De mire való a húshőmérő és mi a jó húshőmérés titka?
Lehetne ez egy széles vásznú amerikai kalandfilm egyik befejező epizódjának a címe is, amelyikben a hős húsmérő megmenti a vacsorát, vagy egy egyszerű melodráma, ahol elhaló hangon elmondja, pontosan mire is való ő. De nem lett. Úgyhogy inkább a hagyományos megoldásoknál maradtunk és írtunk egy cikket arról, miért elengedhetetlen a húshőmérő és mi a jó hűshőmérés titka.

Mire való a húshőmérő?

Ránézésre, az illatából, vagy akár az ízéből nem biztos, hogy meg lehet megállapítani, hogy egy étel biztonságosan megfőtt-e. Tulajdonképpen az ételhőmérő az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az étel a megfelelő belső hőmérsékleten főtt, vagy sült-e meg, ami azért fontos, mert csak akkor biztos, hogy a káros baktériumok eltűntek belőle. Erre való a húshőmérő, mármint arra, hogy ezt ellenőrizni tudjuk. Többek között, de van itt még néhány dolog, tény.

Csak kettő dologba gondolj bele: az első az, hogy vajon hányszor történt az meg veled, hogy sütögetéskor, grillezéskor úgy gondoltad, készen van a hús, a kolbász, aztán nyers volt még belül, vagy épp hideg.

De ugyanilyen vacak az is amikor a receptre ráírják, hogy a hús belső hőmérséklete legyen (mondjuk) 45 fok, de neked fogalmad nincs mikor lesz 45 fok, vagy mikor éri el azt.

Szerencsére egy húshőmérő ezeket megoldja (és még sok más gondot is) ráadásul alig pár ezer forint az egész.

Húshőmérő használata

Így használd a húshőmérőt

A húshőmérő megfelelő használata nem nagy ördöngösség, de vannak betartandó szabályok, ajánlások. Ha azt hiszed, most bullshitelünk akkor van egy kérdésünk: ha előtted van egy hús, szerinted is a közepébe kell dugni a hőmérőt, ott derül ki hány fokos?

Hát nem.

Valójában nem a hús közepét kell eltalálni, hanem a hús leghidegebb részét. (Gondolj bele, hogy ha a közepe 45 fok attól még lehet, hogy van ahol csak 38)

Oké abban igazad van, hogy a termodinamika törvényei szerint a középpont a leghűvösebb pont, de a valóságban a hús nem egy homogén gömb. Van benne kötőszövet, zsír, izom, víz, levegő, csontok - egy seregnyi anyag, amelyeknek különböző a hőátadási sebessége és a hőmérséklete. Tehát a pontos fizikai középpont megcélzása nem igazán működik, nem ott kell mérni.

De akkor mi a megoldás?

Az én trükköm az, hogy soha nem aggódok amiatt, hogy eltalálom-e a középpontot. Ehelyett megcélzok egy bármilyen részt a húsban, és addig nyomom míg meg nem akad, vagy amíg át nem megy a húson.

De ez még csak az első lépés.

Most, hogy sikerült átdugni rajta, vagy elérni a csontot, lassan húzd vissza a hőmérőt a húson. Ahogy a hegye a húsba hatol, látni fogod, hogy a hőmérő értéke hirtelen megemelkedik, majd ahogy egyre közelebb kerül a hús közepéhez, csökkenni kezd. Húzd vissza lassan a hőmérőt, és végül megtalálod a leghidegebb pontot. Azt kell figyelned, ehhez képest vagy készen vagy még sütnöd (főznöd) kell.

Így válaszd ki

Talán a kiválasztás a legegyszerűbb. Azt feltételezzük, hogy minden húshőmérő pontos, ezzel nem kell különösebben törődni mert mind jó értéket mutat majd. Azt kell eldöntened mennyire „bonyolultat” szeretnél mennyi extrája legyen?

Vannak (valahol biztosan mert mi már nem árulunk) analóg mérők: mi nem javasoljuk, semmi értelme akkor amikor már ott vannak a digitálisak melyek gyorsabbak és könnyebb leolvasni is őket. Vannak olyanok, amelyek időzítőkkel rendelkeznek, amelyek jeleznek, ha a hús elkészült és vannak olyanok is, amelyek húshőmérők és időzítők egyben, plusz olyat is választhatsz amelyik kijelző egysége a sütőn/serpenyőn kívül van, így anélkül tudod milyen meleg a hús, hogy kivennéd, kinyitnád.

Persze, a legegyszerűbb a legjobb: ha grilleznél és szeretnéd elkerülni azt, hogy belül nyers, kívül forró legyen a hús, akkor egy 3000 forintos hőmérő is teljesen megfelel. És ha belegondolsz olcsóbb, mint a hús, ami megint tönkremegy, ha rosszul csinálod.

Kattints, mutatjuk a húshőmérőket, a következő grillezésnél már nálad is van



2021-05-26 15:41