Beszéljünk a nyomtatókról: megmondjuk hogyan válaszd ki

2021-05-26 18:21
Beszéljünk a nyomtatókról: megmondjuk hogyan válaszd ki
Most, hogy a fél ország home officeban van (és sokan maradnak is) néhány esetben égetően nagy szükség lehet egy nyomtatóra. De milyenre? Mi a különbség köztük, mi az a toner vagy tintapatron? Melyik az amelyikre szükséged van, és hogyan tudsz „olcsón” nyomtatni? Minden kérdést megválaszolunk.

Így jártam a nyomtatómmal

Be kell vallanom, hogy van némi negatív tapasztalatom (azt is mondhatnám, ellenérzésem) a nyomtatókkal kapcsolatban. Elmesélem miért. Amikor életemben először vettem, egy nyomtatót akkor spórolni akartam, 0 tudásom volt és kizárólag arra figyeltem, hogy olcsó legyen. Beslattyogtam tehát egy hipermarketbe és levettem a polcról a legolcsóbb tintasugaras nyomtatót, és boldogan nyomtattam vele otthon nagyjából 25-öt. Hogy aztán azonnal kifogyjon a tintapatron (erről majd még hosszabban írok). Nem gond, gondoltam, veszek, színes nyomtató kell 4. Csakhogy a 4 paron (ami egyébként 3) többe került, mint a printer maga.

Azt szeretném, hogy te ezt elkerüld, ezért mindent megírok a nyomtatókról. Nézzük először is a típusokat, melyik kellhet neked.

Nyomtató választás

Nyomtató típusok (de nem mind)

Számtalan nyomtató típus létezik, nem térünk ki mindre mert ha te egy mátrixnyomtatót, vagy egy 3D-s nyomtatót keresel akkor vagy annyira tudatos, hogy már hónapok óta olvasgatsz utána. Mi maradunk a tintasugaras nyomtató és a lézernyomtató bemutatásánál.

Akkor válassz tintasugaras nyomtatót, ha színes valamiket kell nyomtatnod, vagy ha keveset nyomtatsz. Mindenre jó szövegre, képre és akár prezikhez. Az a baj velük, hogy nem gazdaságosak, de van mikor a szépség fontosabb.

Technikailag azt javasoljuk, hogy akkor vásárolj ilyet, ha 500-2000 oldal körül akarsz egy hónapban nyomtatni: szóval teljesen jó kis irodai nyomtatónak, vagy otthoni használatra.

A lézernyomtatók más kategória. Sokkal drágább lesz, mint a tintasugaras, viszont legalább olyan szépen nyomtat majd (ha jó minőségűt választasz) és akár képeket is bírja (igen, a színes grafikonokat is, lenyűgözően szép prezijeid lesznek). Simán kinyomtathatsz vele akár 20-30000 oldalt is havonta. Emellett előnye, hogy gyors és simán van hozzá eredeti és utángyártott toner (erről is mindjárt írunk).

A fenti nyomtatók színes nyomtatásra (is) tökéletesek, de mindnek van egy mono (egyszínű) változata is, ami fekete fehér. Ha tudod, hogy elég e fekete fehér akkor sokat spórolhatsz.

Toner vagy tintapatron?

Toner vagy tintapatron.

Ez szinte már kiderült. A tintasugaras nyomtatókba tintapatron kell. De nem mindegy milyen. Mi óva intünk attól, hogy ismeretlen for use (ezt utángyártottnak fordították le) tintapatront vásárolj mert soha nem tudod meddig töltötték fel. Mivel egy ilyen patronban milliliterek, cseppek számítanak, mi azt mondjuk inkább válassz eredetit. Nézd meg a kapacitását (azt, hány oldalt lehet vele nyomtatni) és kalkuláld bele azt is, hogy nem száradhat bele, szóval időnként (mint a kocsira amikor ráadod a gyújtást) indokolatlanul is érdemes vele nyomtatni. És persze figyelj oda, hogy jó legyen a nyomtatódba.

A toner: nos belőlük is találsz utángyártottat és eredetit is. Pont úgy és pont azokat kell figyelembe venned, mint a tonernél, csak itt a számok jóval magasabbak lesznek és költséghatékonyabb lesz egyegy nyomtatás.

Van egy (megölnek, mert leírjuk) ökölszabály, amit (a nyomtató vásárlása előtt) mindenképpen fontos tudnod: a nyomtató gyártói nem a nyomtató eladásából élnek, sőt, egy egy nyomtató akár lehet „veszteséges” is számukra. Arra apellálnak, hogy ha megvetted akkor (ez nyilvánvaló) fogsz hozzá venni majd tonert, tintapatront, nem is egyszer. Ezen van a hasznuk.

Most, hogy már tudsz mindent kattints és nézz szét a nyomtatópatron, a toner kínálatunkban és válaszd ki a számodra megfelelőt.


2021-05-26 18:21