Azonnal meleget adnak: az elektromos fűtőtestek

2020-10-18 11:42
Azonnal meleget adnak: az elektromos fűtőtestek
Először volt a fűtőolaj - literje 2.30-ért a Tüzépről – és a szén, aztán a fa (amire figyelni kellett, hogy legalább 1-2 évet száradjon) Később egyre többfelé bevezették a gázt aztán felfedeztük, hogy árammal is lehet fűteni és ma már nem csak hősugárzót, hanem elektromos radiátort is használunk. De miért éri meg elektromos radiátorral fűteni? Mi az, amit tudni kell az elektromos radiátorról?

Mivel fűts?

Ha ezt a cikket néhány évtizede valamelyik nyomtatott újságban olvastad volna, akkor a cikk melletti képen egy boldog család (anya, apa, és a két gyerek) mosolyogna, egy olaj, vagy fatüzelésű kályha mellett ülve az olaj, vagy a füst szagától fuldokolva, hosszú ujjúban (és garbóban) hiszen percenként kellett kinyitni az ablakot szellőztetni.

Akkoriban sokan rettegtünk attól, hogy nehogy a kályha mellé freccsenjen az égő olaj, vagy „túltöltve” a kályhát, kigyulladjon a lakás. Vagy egy szikra miatt leégjen életünk munkája. A tűzre (mintha az őskorban élnénk), állandóan figyelni kellett, és bármit is tettünk biztos volt, hogy éjjelre elfogyott a kályhából a tüzelőanyag, kihűlt a lakás, és reggelre jéghideg volt a szobában. Ez egy hideg téli napon nem a legkellemesebb, főleg akkor nem, ha kis szenes vödörrel, vagy valamilyen kannával kellett kimenni az udvarra olajért, fáért, szénért.

Szörnyű hátrányok

A régi fűtési módszereknek szinte csak hátrányuk volt a mai modernekkel szemben. Egyrészt nem voltak biztonságosak - sem a forró olajnak, sem az égő szénnek, esetleg fahasáboknak semmi keresnivalójuk a lakásban/házban - másrészt gazdaságosak sem.

További hátrány volt az is, hogy rendszeres időközönként fahasábokat kell rakni a kályhába: ez idegőrlő, nehéz is, ráadásul a hőmérsékletet sem lehet(ett) szabályozni: olyan meleg volt amilyen éppen sikerült.

Elektromos hűsugárzó

A hősugárzótól az elektromos fűtőtestig

Az első megoldás a hősugárzó lett, ami egy végtelenül egyszerű szerkezet. A konnektorba dugva fűteni kezd, viszonylag gyorsan felmelegíti a szobát. Árammal működik, ami Magyarországon a lakások nagy részében be van vezetve, amelyik tiszta energia, nem büdös, minden szobában könnyen hozzáférhető. A mai hősugárzók már modernek, gazdaságosak, többfokozatúak, az érintésvédelmük tökéletes, és azért is lehet nyugodtan használni őket, mert egy jól szigetelt házban az elektromos fűtés nem gazdaságtalan.

Az elektromos radiátor

Az elektromos radiátornak szinte csak előnyei vannak: pillanatok alatt - szaktudás nélkül – telepíthetőek mert elég bedugni a konnektorba ahhoz, hogy használhassuk. Az elektromos radiátorokat (a fajtájuktól függően) használhatjuk fix helyen (érdemes jól kitalálni a helyét, és rögzíteni is a falra) de vannak olyan fajták, amelyek mozgathatóak, így ha kell egy pillanat alatt átvihető egy másik helységbe (a radiátor nem nehéz), és ott segít gyorsan meleget csinálni.

A modern elektromos radiátorok tele vannak extra funkciókkal: létezik olyan amelyik programozható és még azt a választási lehetőséget is megadja nekünk, hogy a beépített programot használjuk, vagy egyénileg programozzuk be. Ha nem programozható akkor egy csúszka (tekerőgomb vagy digitálisan állítható fokozatmentes kapcsoló) segítségével lehet megfelelő hőmérsékletet kérni tőle. Az elektromos radiátor nem csak azért biztonságos mert többszörös védelemmel van ellátva, hanem azért is mert ha például megbillen, felborul, vagy túlmelegszik, azonnal érzékeli, és kikapcsol.

A fentieken kívül számtalan érv szól még az elektromos radiátor mellett, elsősorban a kellemes meleg, gyorsan.

Ekkora teljesítményű radiátor kell

Nagyon sok mindentől függ az, hogy egy adott helyiségben hány W-os radiátorra lesz szükség, de a főtanács az, hogy inkább egy kicsit nagyobb teljesítményűt kell venni, mint kisebbet. Írtunk egy külön cikket erről, ide kattints, és olvasd el: Milyen teljesítményű elektromos radiátort válassz?

 

Nézd meg a HDplanet kínálatában található hősugárzókat!



2020-10-18 11:42