A párásító készülék több, mint egy újabb felesleges kütyü

2021-04-14 15:19
A párásító készülék több, mint egy újabb felesleges kütyü
Sokan még ma is kétkedve fogadják, hogy egy párásító készülék szükséges tartozéka lehet egy lakásnak. Pedig a jó közérzetnek és a hosszantartó, egészséges életnek egyik kulcsa, hogy milyen minőségű levegő vesz minket körül.

Párásító készülék: de minek?

Lépten-nyomon szembejönnek velünk a párásító készülékek, de sokan nem is tudják, valójában mire is valók ezek.

Télen a fűtés, nyáron a klíma hűtése miatt száradhat ki a levegő. Az alacsony páratartalmú levegő légúti szerveinket is megbetegíthetik. Ahhoz, hogy se a melegről, se a hidegről ne mondjunk le, de a megfelelő páratartalmat is fenntartsuk, érdemes beszereznünk egy párásító készüléket. Ez azonban nem csak annyiból áll, hogy bemegyek, és a különböző dizájnú eszközből kiválasztjuk azt, ami megy a lakás berendezéséhez és a pénztárcánk is elbírja. A több típusú eszköz több különböző hatást és funkciót kínál, így nekünk kell megtalálni azt, amire szükségünk van.

Párásító készülék mire való?

Párásító készülék a köhögés ellen

A száraz levegőben a légutak nyálkahártyája és a szemünk is kiszáradhat, de találkozhatunk köhögéssel, fáradékonysággal, ingerlékenységgel és álmatlansággal is. Sokszor másnak tulajdonítjuk ezeket a tüneteket, vagy rosszabb esetben nem is foglalkozunk vele, pedig egy párásító készülék gyorsan megszabadítana minket a problémáktól. Érdemes tehát ezzel foglalkozni, ugyanis az orr nyálkahártyája szűri a belélegzett baktériumok, vírusok, spórák és különböző szennyeződések nagy részét, ezáltal védi a szervezetet. Ha viszont a levegő kiszárad, az orrnyálkahártya csillószőrei nem képesek ellátni a feladatukat.

De egy párásító, légtisztító készülék elengedhetetlen a kisgyerekes családokban, hogy a babának megfelelő minőségű és páratartalmú levegő legyen, így csökkenthetjük a különféle allergiák és betegségek kialakulását.

Meleg vagy hideg?

Az egyik legnépszerűbb az ultrahangos párásító készülék, amely a hideg párologtatók egyik fajtája. Ez a vizet mikroszkopikus cseppekké porlasztja. Nem melegíti fel a vizet – ezért hideg – ezáltal a hőmérsékletet sem befolyásolja a helyiségben. Csendes és szabályozható, de mivel a vízben lévő anyagokat is porlasztja, így vízkövesedhet.

A meleg párásító készülék vízgőzt juttat a levegőbe. Abszolút higiénikus. Van olyan eszköz, amely egyben tudja a hideg és meleg párásítást is.

Vannak a légtisztítók, a amelyek nem csak párásítanak, de képesek a szennyeződéseket is kiszűrni a levegőből: például port, szöszöket, a pollenszemcséket.

Az alapfunkciók mellett utána foglalkozhatunk olyan „extrákkal”, mint az aromaterápiás légfrissítés, vagy az illóolajos párásítás.

Ha pedig azon aggódnánk, hogy hangos és sok áramot fogyasztó készülékekről beszélünk, akkor leszögezzük, a legtöbb párásító készülékben van csendes, éjszakai mód, és a megfelelő páratartalom esetén maguktól le is állnak.

A párásító kiválasztása

És még spórolni is tudunk!

Egyszer kell költeni rá, de mégis sikerül spórolnunk egy párásítóval. Ugyanis magasabb páratartalom mellett a levegő hőmérsékletét is többnek érezzük. Így nem kell annyira fűteni.

Ha a páratartalommal nincs is gond, de a hűtés-fűtéssel igen, olvasd el, hogyan kell helyesen használni a ventilátortmire jó és milyen mobil klímát válasszunk, és mit kell tudni az elektromos fűtőtestekről, például az elektromos radiátorról.



2021-04-14 15:19